Nejlepší kurzy vaření

Nejlepší kurzy vaření v Praze a okolí, které můžete dát jako dárek

Domácí vaření a gastronomie obecně se stává stále populárnější. Na oblibě získávají i kurzy vaření. Jenže ne každý kuchař vás naučí vařit. My si představíme ty nejlepší kurzy vaření, které vás seznámí s tuzemskými i exotickými specialitami.

Kurz vaření se navíc hodí i jako dárek. Všem gurmánům udělá radost pozdní odpoledne strávené ve společnosti dobrého jídla a stejně naladěných lidí. I takové možnosti vám nabídne škola vaření.

1. Kurz vaření: Ateliér Ola Kala

Ateliér Ola Kala

Nejstarší škola vaření v České republice sídlí ve studiích na Žižkově a Vinohradech. V jejich nabídce najdete jednodenní kurz vaření pro jednotlivce, skupiny i firmy. Tým zkušených lektorů si zakládá na kvalitních surovinách a širokém menu a nabízí hned několik kurzů:

  • Svíčková na smetaně podle Magdaleny Dobromily Rettigové,
  • hovězí od A do Z,
  • burger a brownies,
  • bezlepkové minidortíky,
  • kynutá těsta a další.

Ceny kurzů se pohybují kolem 3000 Kč za osobu a kuchařská škola nabízí i možnosti kurzů v angličtině. Jako největší výhodu vidíme hlavně širokou nabídku kurzů. Kromě výše zmíněných jich je dalších přibližně čtyřicet a naučíte váš prakticky cokoliv.

2. Kurz vaření thajské kuchyně

Kurz vaření thajské kuchyně

Thajsko, to je kuchyně plná vůní, čerstvých surovin a lahodných chutí. A přesně to vám zprostředkuje kurz vaření v Praze, který pořádá zážitková agentura Adrop. Škola vaření vám nabídne možnost výběru mezi dvěma menu.

První menu Druhé menu
Polévka Yom Tum Polévka Tom Kha Kung
Jarní závitky Pikantní salát Yum Wun Sen
Nudle Pad Thai Kari Khao Pad Kean Kiew Wan
Zelené kari s jasmínovou rýží Dezert Kluay Buad Chee

Kurzy se konají v kuchyňských studiích v Holešovicích a za osobu zaplatíte 2990 Kč. Nezapomeňte na to, že agentura přijímá rezervace alespoň 14 dní předem. Během kurzu se naučíte nejen zmíněné pokrmy, ale zjistíte i spoustu zajímavostí o asijské kuchyni.

3. Sushi – tajemství japonské kuchyně

Sushi – tajemství japonské kuchyně

Tajemství o štiplavém wasabi a porcování jedovaté ryby fugu. Tím vás provede zkušená lektorka PhDr. Jana Kropáčková – přední japanoložka a autorka mnoha kuchařek. V jednodenním kurzu vaření japonské kuchyně se seznámíte s těmito věcmi:

  • tradiční japonská příprava rýže,
  • marinovaný tuňák tataki,
  • skládaná vaječná omeleta,
  • typy sushi jako maki, nigiri a temaki,
  • taštičky inari,
  • salát z hub šitaké a další.

Práce v kurzu probíhá ve dvou osobách a trvá přibližně čtyři hodiny. Vše se odehrává v ateliérech Ola Kala na Vinohradech. Za příjemně strávené odpoledne ve společnosti tradiční japonské gastronomie zaplatíte 3300 Kč za osobu.

4. Online kurz Nejlepší recepty české kuchyně

Kurz vaření: Nejlepší české recepty

Myslíte si, že do školy vaření musíte docházet osobně? Online kurzy vaření z domova vás přesvědčí o opaku. Za vše mluví série kurzů od šéfkuchaře Radka Pálky. Ten vás ve svých videích seznámí s těmito pokrmy:

  • krkonošské kyselo,
  • hovězí guláš,
  • kuře na paprice,
  • poctivá svíčková na smetaně,
  • kachna s červeným zelím a další.

Kurzy mají i tři lekce zdarma, ve které se seznámíte s typickými českými polévkami. Zbytek kurzu stojí 2170 Kč a v ceně máte doživotní přístup k videím a jejich aktualizacím. A jak kurz napovídá, seznámíte se v něm s tím nejlepší, co vám nabízí tradiční česká kuchyně.

5. Kurz pečení chleba: Pečeme kváskový chléb

Kváskový chleba

Lektor Pavel Fara se také zařadil mezi ty, kteří pořádají online kurzy vaření z domova. Ve třech lekcích zdarma vás seznámí s tajemstvím pečení kváskového chleba. Celý kurz se skládá z několika kapitol:

  • Jak připravit kvásek?
  • Jak umíchat směs na chleba?
  • Jak uhníst těsto?
  • Jak nechat chléb správně vykynout?
  • Jak si upéct kváskový chléb?

Ve svých lekcích vám Pavel Fara vysvětlí, jak důležité jsou pro dobrý chleba kvalitní ingredience i práce s troubou. Jednoduchý recept na chleba podává zajímavou formou a věřte, že po shlédnutí videí se u vás doma rozvoní lahodná vůně čerstvého chleba.

6. Kurz přípravy steaků a masa Praha

Kurz přípravy steaků a masa Praha

Nejlepší kurz vaření pro všechny masožravce najdete v pražských Holešovicích. Škola vaření vás seznámí s úpravami masa a na výběr máte ze dvou menu.

První menu Druhé menu
Carpaccio ze špičky svíčkové s rukolovým pestem Tagliatta z hovězího pupku s rukolou a parmazánem
Steak ze svíčkové s omáčkou z červeného vína Steak z roštěnce s bylinkovou krustou
Zprudka restované nudle z palce svíčkové se zázvorem Gratinované smetanové brambory
Grilovaný ananas s karamelem Maková panna cotta se švestkovou omáčkou

Během kurzu úpravy masa pracujete s těmi nejlepšími surovinami z hovězího masa – svíčkovou nebo vysokým roštěncem. Veškeré suroviny dostanete v ceně, která činí 2990 Kč za osobu a jedno menu. Tato škola vaření vás naučí připravit nejlepší maso široko daleko.

7. Kurz sushi u vás doma v Brně

Kurz sushi u vás doma v Brně

Japonská kuchyně je především o rodinné pohodě. Toho se drží škola vaření sushi, ve které přijede lektor přímo k vám domů. Vy zajistíte pouze pracovní plochu, místo v lednici a tekoucí vodu.

Během čtyřhodinového kurzu se naučíte tradiční techniky přípravy sashimi a porcování lososa, seznámíte se také s etiketou japonského stolování a nechybí ani škola přípravy rýže. Kurz stojí od 3680 Kč do 6680 Kč podle počtu osob.

8. Kurz výroby čokoládových pralinek

Kurz výroby čokoládových pralinek

A nyní něco pro milovníky sladkého. Naučte se výrobu jemných a rozplývajících se čokoládových bonbonů. Zkušená čokolatiérka vás seznámí s těmito technikami:

  • temperování čokolády
  • vylévání do forem na pralinky,
  • zchlazení čokolády,
  • příprava náplně,
  • plnění pralinek,
  • výroba tabulky čokolády.

Kurzy probíhají v počtu dvou až třech lidí, lektorka má tedy dostatek prostoru pro vaše dotazy. Kromě pralinek se seznámíte i s historií sladkého řemesla a dozvíte se spoustu tipů na práci s čokoládou.

Součástí jednodenního kurzu vaření je i pohoštění a degustační mističky s čokoládou. Navíc si z něj odnesete přibližně 300 gramů sladkých pralinek a 200gramovou tabulku čokolády.

9. Kurz vaření francouzské kuchyně

Kurz vaření francouzské kuchyně

Francouzská gastronomie se považuje za jedny z nejsložitějších na světě. S tím počítá také kurz vaření v Praze, který se zaměřuje na základní recepty. I s tímto jednoduchým menu ale připravíte skvělé pohoštění.

  • Mousse au chocolade
  • Quiche Lorraine
  • Ratatouille
  • Salát Nicoise

Za cenu 2900 Kč za osobu dostanete ty nejlepší suroviny a nechybí ani ochutnávka jednotlivých chodů. Kurz je určený pro jednu osobu a pokud chcete kurz vaření jako dárek, platnost poukazu trvá 12 měsíců.

10. Soukromý kurz vaření vietnamské kuchyně

Soukromý kurz vaření vietnamské kuchyně

Přímo do víru tradiční vietnamské kuchyně vás dostane tato škola vaření. Jak je to možné? Kurzy totiž probíhají přímo u vietnamských kuchařek doma. Kromě vaření se tak dozvíte spoustu zajímavostí o Vietnamu, tamější kultuře i společnosti.

Zkušené vietnamské lektorky vás provedou tradičními exotickými recepty a seznámí se surovinami typickými pro jejich kuchyni. Kurzu se účastní 1 až 4 osoby a jeho cena činí od 4490 Kč do 7090 Kč.

11. Kurz vaření indické kuchyně

Kurz vaření indické kuchyně

Znáte tradiční suroviny indické gastronomie? Kokosové mléko, římský kmín, skořice, šafrán a spoustu dalšího. V Indii mají zkrátka rádi výrazné chutě a přesně to vám prozradí i kurz vaření v Praze, který se na jejich kuchyni zaměřuje.

V kuchyňských studiích v pražských Holešovicích se seznámíte s těmito pokrmy:

  • chlebové placky naan,
  • chana masala – vegetariánská cizrnová směs,
  • pakoras – zelenina obalovaná v těstíčku,
  • kuře murgi malai – kuře v kokosové omáčce,
  • kuře tikka – kuřecí kousky s nejtypičtějším indickým kořením.

Během 3,5 hodiny vás lektor seznámí se zákonitostmi indické kuchyně a naučí vás ideální kombinace exotického koření. Indická kuchyně se u nás stává více a více populárnější – po tomto kurzu si ji ale připravíte sami doma.

Za cenu 2990 Kč za osobu získáte přístup ke všem surovinám a na místě si za příplatek si přikoupíte i nealkoholické či alkoholické nápoje. Platnost kurzu jako dárek činí 12 měsíců.

12. Kurz vaření italské kuchyně

Kurz vaření italské kuchyně

Málo surovin, ale precizní kuchařské techniky a přesné načasování – to jsou hlavní zákonitosti jedné z nejvytříbenějších kuchyní. Během kurzu za cenu 2990 Kč za osobu se seznámíte s těmito pokrmy:

  • tatarák nebo carpaccio ze svíčkové s capari a šalotkou,
  • bazalkové pesto,
  • domácí bramborové gnocchi,
  • ragů à la bolognese,
  • domácí tagliatelle,
  • čokoládový fondán s kysanou smetanou a borůvkami.

Kurz vaření v Praze posune vaše kuchařské znalosti na další úroveň. Získáte přehled o kvalitních surovinách a naučíte se přípravu originální italské pasty. Na pravé spaghetti bolognese se do Říma sjíždějí lidé z celého světa – vy si je připravíte doma.

13. Cukrářský kurz: Příprava makronek

Cukrářský kurz: Příprava makronek

Makronky jsou vysoká škola cukrářská. Jednodenní kurz vaření v Praze vás ale provede taji pečení na povrchu křupavých a uvnitř vláčných makronek během několika hodin. Zkušení cukráři vás seznámí s touto disciplínou cukrářských mistrů.

Během 3,5 hodin vás lektorka naučí tyto techniky:

  • vanilkový krém,
  • pistáciový krém,
  • malinový krém,
  • čokoládový ganache
  • a samozřejmě přípravu lahodného makrónkového těsta.

U přípravy makronek je důležitá i práce s troubou. I s tím vás lektorka během tohoto kurzu seznámí. Hotové makronky vlastní výroby si navíc odnesete domů, kde se s nimi pochlubíte vašim známým.

Za celý kurz zaplatíte 2990 Kč za osobu a příprava makronek se hodí i jako dárek. Sami uvidíte, že příprava lahodných makronek vykouzlí radost na rtech všech domácích cukrářek.

Nejlepší kurzy vaření jako dárek

Jednodenní kurz vaření si užijete sami i se svými přáteli. Pokud máte ve svém okolí nadšeného amatérského kuchaře, darujte kurz pro dvě osoby jako dárek. Uvidíte, že si společně užijete odpoledne strávené ve společnosti dobrého jídla.

Ty nejlepší kurzy vaření vás seznámí nejen s přípravou jídel. Vysvětlí vám také všechny zákonitosti dané kuchyně a šéfkuchaři vám prozradí některá ze svých bedlivě střežených tajemství. Po jejich návštěvě sami uvidíte, že se vaše kuchařské dovednosti posunuly na zcela novou úroveň.

Tip: Nejlepší agentury na zážitky